Final Four Belgrad Yeme İçme Rehberi

Euroleague Basketball Final Four  – Belgrade 2018

bannerf4page

Organizasyon için Belgrad’a gelecek olanların önemli bir kısmı ilk iş olarak Google’a “Belgrad gece hayatı” ve “Belgrad yeme içme” yazarlar. Azımsanmayacak bir kısım bu ikisine ek olarak “Belgrad’da Gezilecek Yerler” aramasını ekler. Sonuçlar sizi 6-7 popüler gezgin seyahat bloggerı tarafından oluşturulan sitelere yönlendirir. Bu siteler genel olarak size aynı şeyleri söylerler: Şurada ye, burada iç, oraya git. Ye – iç – gez dedikleri yerlerin 90%si aynıdır ve Afrika’dan bir Zebra ile Asya’dan bir Kaplan’ı da Belgrad’a getirseniz aynılarını yapar. Böylece bir kaç mekan dışında vasatı aşmayan ve Bloggerın “sizin kendisinden farklı yerlere gitmesini istemeyen” önerileri 3-4 gününüze ambargo koyar. İki seyahat blogu ve bir gezginin yazıları dışında (bunlar sitenin farklı bir köşesinde zikredilmiştir) okuduğunuz her öneriyi unutun.

Araçla gelecekler için hatta tüm yollarla gelecekler için konsolosluğumuz tarafından hazırlanan ve şu linkte bulunan dosyayı okumanız tavsiye edilir: Sırbistan otoyol ücretleri, trafik kuralları, trafik cezaları ve yasal bazı hatırlatmalar…

Siz deplasmana gelmiş taraftarlarsınız. Deplase olmuşsunuz. Cicim aylarında şehir gezip insta story ve facebook albümünde eş dost görsün diye daha önce 734 milyon benzeri  verilip çekilmiş poz için tarihe kazınmış mekanları ve şehri piç edemezsiniz. Farkınız var sizin. Mesela herkes Tuna nehrinde tekne gezisine çıkıyorsa siz tekneyle Sava Katedraline gidebilecek kafaya sahip olmalısınız. Maçlara verilen bir günlük arada bloglar sizi Novi Sad’a yönelendirebilir ama siz Čačak’a gidip Obra reisin memleketini gezer, o duvarın önünde poz verirsiniz.Čačak Obradovic

Bloglar sizi müzeye, saraya, anıta yönlendirir siz Partizan ve Kızılyıldız stadlarına gidersiniz. Fan Zone Kalemegdan’a kurulsa bile siz mutlaka Ada Ciganlija’da ağaçlar altında içer, nehre girer, gelirken yanınızda taşıdığınız kutsal içecek Rakı eşliğinde mangal sefası yaparsınız. Ulan bunları yapmayacaksınız ne halt etmeye geldiniz Belgrad’a? Evde oturup maçları izleseydiniz tv denen aptal kutusundan. 2019 yılında uçak bileti ve konaklamanın daha ucuz olduğu bir dönemde gelirdiniz Belgrad’a, bloglarda yazılanları yapar ve mutlu mesut ayrılırdınız buradan.

Biliyorum aranızda benim yazdıklarımı yapmayıp Bloggerlara uyacaklar var ki zaten onlar 3 Haziran günü Kongrede gidip 20 yıllık karanlığı seçecek kişiler. Ben bu yazıyı deplase olmuş, tribüncü, 3 Haziran günü Fenerbahçe’ye güneş doğacağına inananlar için yazıyorum. Diğer ekip bu nokta işaretinden sonra sayfayı kapatsın.

Kalanlarla devam ediyoruz. İstanbul’da deplasmanda, yağmurlarda çamurlarda, canım feda olsun sana, Fenerbahçem sen çok yaşa diyenler… Size akıl vermek kimsenin haddine değil. Siz ne yaparsanız iyi yaparsınız zaten. Şehir sizin. Yiyin, için, gezin ve ara sırada sıçın. Kimin haddine size “şuraya gidin yemek yiyin, buraya gidin alkol alın, orada da iki kare foto çektirin” demek! İlk paragraflarda bok atıp kötülediğim, hedef gösterdiğim bloglarda yazılanları yapmaya hiç gerek yok 🙂 Turist değilsiniz siz. Obradoviç’in askerleri, tribünün neferlerisiniz. Bu kulübü fetullahın piçlerine teslim etmediniz şimdi üç günlük Belgrad keyfinizi üjbej blogçuya mı emanet edeceksiniz? Rahat olun. Yayılın sokaklara. Merkezi bırakın ara sokaklara ve nehir kenarlarına yayılın. Mimar Sinan yaptıysa 15 günde nehri geçecek bir köprü sizler 3 günde nehri yürüyerek geçecek kafaya ulaşın. Yapabilirsiniz! Bu şehir tam 100-300-250 sene falan sizin atalarınızın himayesindeydi. Onlar bile geri döndü, siz de döneceksiniz. Dönmeyip kalacak bizleri düşünün. Kimseye salça olmayın. Gereksiz hır gür çıkarmayın. Karakola düşmeyin. Bizi, sizden sonra arkamızı kollayarak yürümek zorunda bırakmayın.

Unutmayın “Belgrad Evimiz, Obradoviç Pirimiz” (Oha, bu sözün Copyright ı benim ©GürKut ©kskrck  çalmayın, kaynak gösterin)…

Evet işte okuduğunuz üzere nefis bir yeme içme gezme rehberi ile sizlerle beraberdik. Gece gece bu kadar. Evdeki biralar ve çerezler bitti. Daha fazla saçmalayacak enerji ve motivasyon kalmadı. Sorularınız varsa twitter https://twitter.com/kskrck a dm den yollayın. Bugüne kadar Final Four için Belgrad’a gelecek 125 kişiye üşenmemiş cevap vermişim. Burada yazsak herkes okuyabilir. Çok güzel yeme, içme, eğlenme, gezme mekanları biliyorum ama ortaya yazmam. Sonra bu yayılıyor. Blogçular çalıp kendi sitelerinde yayınlıyor. Acayip gereksiz bir dolu Türk kardeşimiz gelip oraların da vasatlaşmasını sağlıyorlar. Ufacık ülke zaten. Çok az bilinen güzel yerler (lokaller) bize kalsın.

Bosna Hersek – Sarajevo üzerinden araçla ya da otobüsle gelecekler Sarajevo Ulaşım ve Belgrad Ulaşım yazılarını okuyun işinize yarar.

f4logo

Belgrad Ulaşım yazımızın içine eklediğimiz ve tüm taraftarlarımız için kulak ardı edilmemesi gereken uyarılarımızı tekrar hatırlatalım: *Daha önce okuyanlar sayfayı kapatabilir!

Euroleague 2018 Belgrad Final Four’a Cuma günü (ilk maç saatine yakın) uçakla geleceklerin Stark Arena (Kombank Arena) ulaşımı için havaalanından 72 numaralı otobüse binip Blok 25 durağında inmeleri gerekir. Ya da taksi ile salona gitmek tercih edilebilir. 

Şehirden toplu taşıma ile Stark Arena’ya gitmek için 70 -74 – ADA5 – 18 – 601 – 88 – 17 – 67 – 68 ve EKO1 hatları salondan geçer. Şehirde bulunduğunuz duraklarda bu numaraların geçip geçmediğini kontrol edin. Bu hatlar salona en yakın duraklardan geçer. Stark Arena, Novi Beograd’da Blok 25’tedir. Blok 21’de USCE Alışveriş Merkezi’nden 15 dakika yürüme mesafesindedir. Belgrad çok büyük bir şehir değil. En uzak noktadan salona ulaşım toplu taşımayla 1 saat, özel araçla 30-35 dakika sürer. Merkezden ise 15-20 dakika. 

Maçlar arasında bir günlük boşlukta Novi Sad’a gidebilirsiniz. Çok yakın ve güzel bir şehir. Nasıl gidileceği aşağılarda yazılı. Belgrad’da kalacaksanız Sava nehri içinde Ada Ciganlija’ya gidin. Orman, nehir (yüzmek için harika), publar, cafeler nefis bir alan. Ya da Novi Beograd tarafında Tuna Nehri kıyısına gidin. Usce’den Zemun-Gardos’a kadar olan alan; Belgrad’ın Caddebostan-Moda sahili…

Belgrad’a uçak biletleri çok pahalı diyorsanız Bosna Hersek – Sarajevo, Karadağ -Podgorica ve Makedonya – Üsküp uçuşlarına bakın. Buralardan kara yolu ile Belgrad’a ulaşmak ucuz ve kolaydır. Özellikle 17 Mayıs gündüz ve 21 Mayıs Akşam uçakları zaman açısından da elinizi rahatlatır. Karayoluyla bu ülkelerden Sırbistan’a girişte en fazla nerede kalacaksınız, neden geldiniz soruları gelir! Fenerbahçeliyiz. Obradoviç’in Kaliniç’in Guduriç’in evinin bahçesinde kalacağız, kupa alıp döneceğiz, zaten 3 Haziran’da kongre var isteseniz bile kalamayız demeniz yeterli. Tüm sınır karakolları durumdan haberdar rahat olun.

Parası çok olup henüz uçak bileti-konaklama ayarlamayanlar ise özel uçak seferi ile giden turları deneyebilirler.

Final Four için geliyorsunuz ve 3-4 gün kalacaksınız! Şuraya mutlaka git, burada mutlaka ye, orada mutlaka iç denecek durum yok. Bu yüzden böyle önerilere giremiyoruz. Deplase taraftar işini bilir. Belgrad’ın ünlü gece kulüplerinin resmi açıklamasıdır: 17-18-19-20 Mayıs geceleri kulüplere rezervasyonsuz giriş alınmayacaktır 🙂 otelinizden, tur şirketinizden ya da kulüplerin web sitelerinden rezervasyon yaptırın 🙂 Oldu olacak damsız girilmez maddesi de eklensin tam olsun…

Final Four için gelecek taraftarlara çok dikkat edilmesi gereken uyarı:

Sırbistan’da polis AB ülkelerindeki polislerden farklıdır. Olası bir toplu kavga durumunda olaya direkt müdahale etmezler. Olayı dağıtmaktan çok gözaltı yapmak için hareket ederler. Aralık 2017’de oynanan Partizan-Kızılyıldız ve Nisan 2018’de oynanan Kızılyıldız-Partizan maçlarında yaşanan olaylardan sonra Sırbistan polisinin bu tip sokak ve tribün olaylarına yönelik yetkileri arttırıldı. Sırbistan vatandaşı değilseniz olaya karışmamanız yetmez. Maça gidenler içindeyseniz ve olaya yakınsanız gözaltına alınabilirsiniz. Sokak kameraları çok az olduğundan olaya karışıp karışmadığınızı anlatana kadar 2-3 günü gözaltında geçirebilirsiniz. Sırp taraftarlar aslında Türk taraftarlara karşı bilenmiş ya da ciddi ön yargılı değillerdir.  Galatasaray taraftarına yönelik Kızılyıldız Delije grubunun bir nefreti var ama Fenerbahçe taraftarına yöneltmezler bunu. Fenerbahçe Basketbol Takımına yönelik Sırbistan’da ciddi bir sevgi ve saygı var. Ancak bu sevgi ve saygı büyük çoğunlukla takıma yönelik! Taraftarımıza aynı yoğunlukta sevgi var demek yalan olur! Avrupa Basketbol Şampiyonası esnasında özellikle Ülker Arena’da Fenerbahçe taraftarının Sırbistan Basketbol Takımına yönelik olumlu yaklaşımı ve desteği ülkede gündem olmuştu. Bu yüzden gidip onlara doğrudan sataşmadıkça, onları kışkırtmadıkça pek olaylara karışmazlar. Alkol kullanmayı bizden daha iyi biliyorlar. Alkolün dozunu arttırıp kontrolü kaybedip salça olmamakta fayda var.

Novi Pazar takımı Belgrad’da hiç sevilmez. Novi Pazar atkısı ile dolaşmak sorun olabilir hatırlatmakta fayda var.

Kosova bayrağı açmak gibi bir hataya asla düşmeyin. Büyük olasılıkla tutuklanabilirsiniz.

Bosna Hersek bayrağı salonda sorun yaratmayabilir. Ancak Bosna Hersekliler bile bunu yapmayı gereksiz bulurken işgüzarlığa gerek yok. İki ülke insanları arasında gayet güzel ilişkiler var. Çok ufak bir azınlık dışında kardeş gibiler. Gerçek hayat Türkiye’deki politik yalanlardan ve etnik provakasyonlardan çok uzak.

Ortodoks Kardeşliği dolayısıyla Kızılyıldız-Olympiakos kardeşliği vardır ancak Olympiakos elendi. Pana da elendi yani bu F4 Schumachersiz-Hakinensiz Formula 1 gibi olacak.

CSKA ile Partizan arasında bir dostluk olduğu yazılsa bile CSKA nın basketbol seyircisi ile dostluk edecek Partizanlı bulamazsınız. Partizan cephesinde taraftar grupları kendi aralarındaki sorunlarda o kadar çok boğuldular ki Final Four ile pek alakadar olamazlar. Sırf isim duyurmak için ufak tefek organize hareketler deneyebilirler ama şu an için uzak ihtimal.

19 Mayıs Cumartesi günü Partizan’ın ve Kızılyıldız’ın futbol takımlarının maçları var Belgrad’da. Belgrad’da son lig maçları. Final Four’da ise o gün maç yok. Partizan ve Kızılyıldız taraftarları genelde toplu halde maçlara giderler. Cumartesi dikkatli olmakta ve provakasyona gelmemekte fayda var. İki takımın stadı Dedinje bölgesinde. Şehir merkezine uzak. Ancak özellikle Vracar bölgesinde (Sava Katedrali’ne yakın bölge) taraftar gruplarıyla karşılaşmak olasıdır. Lütfen dikkatli olalım. Hani bu maçlara gitmeyi düşünen varsa asla formayla ve atkıyla gitmeyin. Sonra yok ben duymadım, yok ben görmedim olmasın…

Türkiye’den ve Avrupadan giden bazı Türk taraftarların milliyetçi ve dini sloganlar atmak huyu malumunuzdur. Bu durumda sataşmalar olması, olay çıkması ihtimali her zaman vardır. Gözaltına alınmayın, yaralanmayın. Her iki durumda da minumum 15 günü özgürlüğünüzden yoksun geçirirsiniz. Bu süre savcılık sizi davet edene kadar sürer ve 30 günü bulabilir. Avukat ve elçilik genelde işe yaramaz bu gibi durumlarda. Sırbistan AB üyesi olmadığı için AB pasaportu taşıyan Türkler için de karakol ve adliye işleri uzun ve sıkıntılıdır.

Belgrad’da yeme içme ucuzdur. Eğlence hayatı kuvvetli ve ucuzdur. Hemen hemen tüm cafe ve restaurantlarda alkol satılır ve tüketilir. Kapalı alanların 90%sinde (salon dahil) sigara içilir. Sigarasız alan yalandan vardır ama işe yaramaz genel olarak. Stark Arena aslında 20000 kişi alır. Fakat F4 için 16bin civarında koltuk olacak. Salonun 60% si Fenerbahçe taraftarına kalmış durumda. Yunanistan takımları olmadığından maç saatinde bile çok ucuza bilet bulunabilir. Biletsiz girme ihtimali her zaman cepte ve zorlanabilir.

AirBnb – Couchsurfing – arkadaş ya da aile yanı konaklıyorsanız ve bu süre 3 gece 4 günü geçecekse mutlaka ev sahibi ile adres beyanı yaptırıp kağıt alın. O kağıt olmadan karakolluk, hastanelik olursanız ayvayı iki kez yediniz demektir. Otelde kalanlar için gerekmez.

Final Four sonrası sizler ülkeden ayrıldığınızda geriye çok olumsuz anı bırakmayın lütfen. Sonuçta biz burada yaşıyoruz boş yere sizin yerinize dayak yemeyelim 🙂

Araba kullananlara ve yayalara uyarı:

Özellikle, araba kiralıyorsanız ya da arabanızla gidecekseniz aklınızda olsun!

Sırbistan’da trafik kuralları çok katı ve yaptırımlar ağırdır. AB ülkelerinden bile katı oldukları durumlar söz konusudur. Şehir içinde araba kullanmak bence turistler için son derece gereksizdir. Ancak araç kiralamışsanız kurallara çok dikkat ediniz. Özellikle trafik ışığı olmayan yaya geçitlerinde ve ana caddelerden sokaklara, sokaklardan ana caddelere dönüşlerde geçiş üstünlüğü tamamıyla yayalara aittir. Yaya sallana sallana yavaş şekilde geçse bile beklemek durumundasınız. Korna çalmak, ışık olmayan yaya geçidinde hızlı geçmek yasaktır. Trafik ışıklarına, trafik işaretlerine ve park bölgelerine, özellikle sokak parklarında engellilere ayrılan bölümlere çok dikkat ediniz. Engellilere ayrılan park yerine dünya yansa park edemezsiniz. Aracınız çekilir  ve bağlanır, çok ağır para cezası ödersiniz. Kaldırıma kısa süreli bile çıkmayınız. Park için ayrılmamış alanlara park etmeyin ve beklemeyin. Polise ve trafik denetim kamerasına denk gelirseniz basarlar cezayı. Alkollüyseniz asla araç kullanmayınız. Yaya olarak durum yine aynıdır. Işık olan yerlerde sakın nasılsa yol boş diyerek kendinizi Türkiye’de olduğu gibi caddeye atmayınız. Işığı bekleyin. Hele akan trafikte ışık olan yaya geçidinde araçlara geçiş verilmişken yola inerseniz… İnmeyin işte..! Zaten ışık olmayan yaya geçitlerinde ayağınızı yola uzattığınızda geçiş hakkı sizindir. Sallana yuvarlana geçin. Yolun ortasına mangal kurun, rakı için. Beklerler. Toplu taşımadaki otobüsler, tramvay, troleybüs ve hatta polis araçları bile geçemezler ve sizi beklerler. Hasta taşımayan Ambulans ve göreve gitmeyen itfaiye bile geçitte yayaya yol vermek zorundadır.

Güncel Kur -> (02 Mayıs 2018 – 1 TL = 23.2 Rsd ve 1 Euro = 116.6 Rsd)