Romanlar Sırbistan’ın başkentinden tahliye edildi
Yaklaşık 250 Roman aile, uluslararası insan hakları gruplarının protestolarına rağmen Perşembe günü Sırbistan’ın başkentinde yıllardır evleri olan ahşap barakalardan tahliye edildi.
Belgrad makamları yaklaşık 1.000 Roman’ı şehrin dışındaki dört ayrı metal konteynır yerleşkesine taşıyor.
Aileler düzinelerce otobüse bindirildi ve eşyaları – yataklar, odun yığınları ve giysiler – kamyonlara yüklendi. Birçoğunun yüksek sesle protesto ettiği, bazılarının gözyaşı döktüğü duyulurken, diğerleri kasvetli ve kir dolu yerleşim yerinden ayrıldıkları için mutlu görünüyordu.

Uluslararası Af Örgütü, “insanlar gözyaşları içinde bize gelip ne yapmaları ve nereye gitmeleri gerektiğini soruyorlar” dedi.
Af örgütü yaptığı açıklamada, 17 yaşındaki hamile bir kıza Sırbistan’ın güneyindeki Nis kasabasına gönderileceğinin söylendiğini, burada evi ve kalacak yeri olmadığını da ekledi.
Af Örgütü “zorla tahliyenin” insan hakları hukukunun “bariz” bir ihlali olduğunu söyledi.
Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, “Sırbistan hükümeti, Belgrad şehri yetkililerinin bu tahliyeyi gerçekleştirmesine izin vererek uluslararası hukuku alenen ihlal ediyor” dedi. Grup yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu’na eylemi durdurması için “şehir yetkililerine derhal çağrıda bulunması” çağrısında bulundu.
Belgrad yetkilileri, Belgrad’ın yeni bir bölgesinde ahşap barakalardan inşa edilen yerleşimin yasadışı olduğunu ve inşaat projelerini engellediğini söylüyor. Başkentin diğer bölgelerine yerleştirilen çingeneler yavaş yavaş geri döndükçe yerleşim yeri birkaç yıldır genişliyor.
Yerleşim yeri lüks bir otelin önündeki bir arazide yer alırken, Belvil adı verilen 10 katlı yeni bir konut kompleksi yaklaşık 100 metre (yarda) uzaklıkta bulunuyor. Müteahhitler, gecekondu kaldığı sürece projedeki daireleri satamayacaklarından şikayetçi.
Geçmişte Romanların tahliyesi konusunda eleştirilere maruz kalan Belgrad Belediye Başkanı Dragan Djilas, Romanların yeni yerleşim yerinde gecekondudan daha iyi durumda olacaklarını söyleyerek politikayı savundu.
Djilas, Romanların durumunun tüm Avrupa’da sorunlu olduğunu ancak Belgrad’ın elinden geleni yaptığını söyledi. “İşleri ilerletmeye çalışıyoruz” dedi.
Af Örgütü, Romanların taşındığı metal konteynerlerin uluslararası yeterli barınma standartlarını karşılamıyor olmasının muhtemel olduğunu söyledi.
Her ne kadar eşyalarını alabilmiş olsalar da, hak grubu, topluluğun geçimlerini sağladıkları hurda malzemeleri almalarına izin verilmediğini ve yeni yerlerde hurda toplayamayacakları ya da depolayamayacaklarının söylendiğini belirtti.
Uluslararası Af Örgütü, Avrupa Birliği’nin Romanlar için kalıcı konut çözümleri için 3.5 milyon Euro (4.6 milyon dolar) vaat ettiğini söyledi.
Sırbistan’da, birçoğu 1990’larda Balkanlar’da yaşanan savaşlar sırasında göç eden 500,000 Romanlar ya da nüfusun yaklaşık yüzde 7’si yaşıyor. Sık sık Sırp aşırı milliyetçi grupların tacizine maruz kalıyorlar.
Foto1: Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da üst sınıf bir ofis binasının karşısında yer alan gayriresmi yerleşkedeki gecekonduların önünde bir Roman kadın ve çocuğu görülüyor, 26 Nisan 2012, Perşembe. Yetkililer Perşembe günü yaklaşık 1,000 Roman/Çingeneyi başkentin dışındaki dört ayrı metal konteynır yerleşimine taşıyor. Sırbistan’da tahminen 500,000 Roman/Çingene ya da nüfusun var bu nüfusun yaklaşık yüzde yedisi oluyor. (AP Photo/Darko Vojinovic) ( / AP)